Dana 7. srpnja u Srednjoj školi Ludbreg održana je početna konferencija projekta „Robots Connecting High Schools in Cross-border Area“ u okviru programa INTERREG V-A Hungary – Croatia Cooperation Programme 2014-2020.

Konferenciji su, uz ravnatelja i nastavnike Srednje škole Ludbreg, prisustvovali i pročelnik za školstvo Varaždinske županije Miroslav Huđek, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, te gošće iz Mađarske, tj. predstavnice grada Heviza, partnera Srednje škole Ludbreg u ovom projektu, Beáta Süténé Tüttő, Patrícia Kránitz i dr. Katalin Horváth.

Nakon pozdravnih riječi ravnatelja Josipa Zdelara, Miroslava Huđeka i Dubravka Bilića, svaka strana predstavila je svoje mjesto i školu koja će biti nositelj projekta. Ovaj projekt financira Europska unija, a ukupni budžet iznosi 196.478,19 EUR. Njegovi osnovni ciljevi su povećanje znanja o robotici u srednjim školama partnera u prekograničnom području Mađarska -Hrvatska, jačanje znanja i vještina učenika srednjih škola u području robotike te stvaranje preduvjeta za kompetentnije tržište rada mladih u području rada s modernim tehnologijama. Period implementacije projekta je od 1. lipnja 2020. do 30. rujna 2021.

Realizacija projekta podijeljena je u tri faze, a prva je nabavka opreme, u ovom slučaju robotske ruke. Nakon toga slijede edukacije nastavnika i učenika te organizirani prekogranični programi razmjene za učenike s ciljem međusobnog povezivanja i razmjene znanja i iskustava tijekom provođenja projektnih aktivnosti. Ovaj projekt važan je ne samo za Srednju školu i grad Ludbreg, već i za širu regiju.