Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Učenička zadruga „Zdenček“ pod vodstvom nastavnica prehrambene i ugostiteljske grupe predmeta, Ivane Petrinić, Ivane Blaško Bešvir, Jasmine Nađ, Ivane Dorić, te poljoprivredne grupe predmeta, Sonje Pokos tijekom mjeseca listopada, obilježila je Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici 1.c, 2.c, 3.c, 3.b i 3.e sudjelovali su u različitim radionicama pečenja kruha i ostalih pekarskih proizvoda, izrađivali su lutke od kukuruza te su pripremili zimnicu od plodova zemlje s našeg školskog vrta. U prostorijama škole uređen je prigodan prostor gdje su se svi učenici škole mogli upoznati sa plodovima zemlje i izložen je dio asortimana pekarskih proizvoda.

Veljača u Srednjoj školi Ludbreg!

Zadrugari   Učeničke zadruge „Zdenček“ pod vodstvom voditeljica sekcija Ivanom Petrinić, Sonjom Pokos i Martinom Balažinec Šartaj ove Veljače bili su uistinu vrijedni i kreativni ukrašavajući prostore škole te sudjelovanjem na nekoliko radionica.

Na samom početku mjeseca 6. Veljače obilježili su Sv.Doroteju – zaštitnicu cvjećara, vrtlara, mladenaca, 9.Veljače obilježili su Svjetski dan pizze, a 10.Veljače Svjetski dan mahunarki!

Na radionicama se uz kratka predavanja šećerilo jestivo cvijeće, pekli muffini od butternut tikve te pizza od slanutka.

Za Valentinovo , Dan zaljubljenih 14.Veljače zadrugari su tijekom dvije radionice ukrasili prostore škole te osmislili i izradili slatke buketiće.

Slobodno nam se obratite za sve recepte!

25. Smotra zadrugarstva Varaždinske županije

Uz Varaždinsku županiju i Podružnicu Hrvatske udruge učeničkih zadrugarstva Varaždinske županije Osnovna škola Visoko bila je domaćin  ovogodišnje, XXV. Smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije na kojoj su sudjelovala 40 učenika i mentora iz 20 škola.

Tako je i ove godine Učenička zadruga “Zdenček” – SŠ Ludbreg sudjelovala na smotri zadrugarstva Varaždinske županije, sa proizvodom SUŠENI POVRTNI MIX.

Našu učeničku zadrugu su predstavljali  učenici Violeta Roško i Luka Vasilj, pod vodstvom mentorice Ivane Blaško Bešvir  i  Ivane Havaić Marković .

Rezultati njihovog rada su vidljivi.  Učenička zadruga iznimno je bitan član lokalne zajednice a cilj je razvijati i njegovati, radne navike, samostalnost, inovativnost i poduzetnost kao i potrebu za suradnjom.

Pohvala učenicima na uloženom trudu i predstavljanju naše zadruge i škole!!!!

 

IZRADA BOŽIĆNOG VIJENCA OD TIJESTA

U sklopu Praktične nastave u školi učenici 1.b razreda zanimanja pekar, uz vodstvo nastavnice Ivane Šaronja Pijanec izradili su Božićni vijenac od slanog tijesta. Prilikom izrade koristili su osnovne sirovine (brašno, sol i vodu). Cilj izrade bio je potaknuti učenike na timski rad i kreativnost.

Božić dolazi!

 

Učenici SŠ Ludbeg – UZ Zdenček

Svake godine u UZ Zdenček se priprema za Dane adventa. Tako su ove godine izrađivali Advenske vjenčiće.

Ivana Havaić Marković 

Izrada zimnice

Ovoga tjedna su naši učenici –  zadrugari Učeničke zadruge Zdenček u sklopu praktične nastave u školi, imali radionicu izrade zimnice pod vodstvom nastavnice Ivane Petrinić i  nastavnice Ivane Blaško Bešvir.

 

SVJETSKI DAN JABUKA, 20. listopad 2021.

 

Učenici 2.c razreda zanimanja Pomoćni vrtlar s nastavnicom Sonjom Pokos obilježili su Dan jabuka i u
našoj školi. Potrudili su se pronaći što više informacija o jabukama na internetu i napraviti
prezentaciju o jabukama i proizvodima koji se rade od jabuka.
U svijetu postoji više od 8000 sorti jabuka. Najpoznatije nove sorte su Gala, Zlatni delišes, Granny
Smith, Jonagold, Idared, a od starih sorata Magdalenka, Kanada, Boskop, Božićnica.
Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta, zato je i prozvana kraljicom voća. Jabuke u sebi
sadrže mnogo vitamina, minerala, vlakana koji povoljno djeluju na ljudski organizam, zato bi ih
trebalo konzumirati svakodnevno. To potvrđuje i uzrečica „ Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće
van.“ Od jabuka možemo raditi razne kolače, sušene jabuke- čips, kompote, džem, sokove,
vino, rakiju, jabučni ocat …..
Nakon što su uspješno izradili prezentaciju i mnogo toga novog naučili, učenici su degustirali razne
sorte jabuka i kolač od jabuka.

 

 

 

Dječji tjedan - obilježavanje Međunarodne godine voća i povrća

Učenici SŠ Ludbreg su se s veseljem priključili obilježavanju Međunarodne godine voća i povrća. Povodom Dječjeg tjedna učenici 1.C, 2.C i 3.C razreda smjera Pomoćni kuhar i slastičar su sa svojim nastavnicama osmislili niz zanimljivih radionica. Tako su učenici drugog i trećeg razreda sa nastavnicom Ivanom Blaško Bešvir na prvoj radionici izrađivali čips od jabuka i pokazali da grickalice mogu biti zdrave, niskokalorične i ukusne, te da se u takvim grickalicama može svakodnevno uživati bez grižnje savjesti. Druga radionica je također uključivala jabuke. Na njoj su učenici drugog razreda uz pomoć nastavnice Ivana Petrinić naučili kako napraviti slastan umak od samo 3 sastojka: jabuka, limunova soka i malo vanilije. Takav zdravi umak se može koristiti kao namaz za palačinke ili dodatak drugim slasticama te tako smanjiti količinu šećera u desertima. Na trećoj radionici pod vodstvom nastavnice Jasmine Nađ su sudjelovali učenici prvog razreda. Pripremili su Smoothie, zdrav i osvježavajući napitak koji se radi od voća i povrća. Zaključili su kako je prednost kašastih sokova (smoothies) laka  izrada, brzina, hranjivost i ono najbitnije, velik broj mogućih kombinacija koje se mogu kreirati prema zdravstvenom stanju. Recept za Smoothie može se uvijek lako izmisliti i staviti ono što je pri ruci te neke namirnice izostaviti, a neke dodati.

 

Izrada njoka

Ovoga tjedna su naši pekari 3.B razreda u sklopu praktične nastave u školi, imali radionicu izrade svježe tjestenine pod vodstvom nastavnice Ivane Petrinić. Upoznali su se s ručnom drvenom pasirkom kakvu su koristili naši djedovi i bake i njome pasirali krumpir. Zatim su mijesili krumpirovo tijesto, te pomoću vilice izrađivali svježe njoke.

Božićna radionica

Izrada božićne štalice od špatula
Otvori