IZRADA BOŽIĆNOG VIJENCA OD TIJESTA

U sklopu Praktične nastave u školi učenici 1.b razreda zanimanja pekar, uz vodstvo nastavnice Ivane Šaronja Pijanec izradili su Božićni vijenac od slanog tijesta. Prilikom izrade koristili su osnovne sirovine (brašno, sol i vodu). Cilj izrade bio je potaknuti učenike na timski rad i kreativnost.

Božić dolazi!

 

Učenici SŠ Ludbeg – UZ Zdenček

Svake godine u UZ Zdenček se priprema za Dane adventa. Tako su ove godine izrađivali Advenske vjenčiće.

Ivana Havaić Marković 

Izrada zimnice

Ovoga tjedna su naši učenici –  zadrugari Učeničke zadruge Zdenček u sklopu praktične nastave u školi, imali radionicu izrade zimnice pod vodstvom nastavnice Ivane Petrinić i  nastavnice Ivane Blaško Bešvir.

 

SVJETSKI DAN JABUKA, 20. listopad 2021.

 

Učenici 2.c razreda zanimanja Pomoćni vrtlar s nastavnicom Sonjom Pokos obilježili su Dan jabuka i u
našoj školi. Potrudili su se pronaći što više informacija o jabukama na internetu i napraviti
prezentaciju o jabukama i proizvodima koji se rade od jabuka.
U svijetu postoji više od 8000 sorti jabuka. Najpoznatije nove sorte su Gala, Zlatni delišes, Granny
Smith, Jonagold, Idared, a od starih sorata Magdalenka, Kanada, Boskop, Božićnica.
Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta, zato je i prozvana kraljicom voća. Jabuke u sebi
sadrže mnogo vitamina, minerala, vlakana koji povoljno djeluju na ljudski organizam, zato bi ih
trebalo konzumirati svakodnevno. To potvrđuje i uzrečica „ Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće
van.“ Od jabuka možemo raditi razne kolače, sušene jabuke- čips, kompote, džem, sokove,
vino, rakiju, jabučni ocat …..
Nakon što su uspješno izradili prezentaciju i mnogo toga novog naučili, učenici su degustirali razne
sorte jabuka i kolač od jabuka.

 

 

 

Dječji tjedan - obilježavanje Međunarodne godine voća i povrća

Učenici SŠ Ludbreg su se s veseljem priključili obilježavanju Međunarodne godine voća i povrća. Povodom Dječjeg tjedna učenici 1.C, 2.C i 3.C razreda smjera Pomoćni kuhar i slastičar su sa svojim nastavnicama osmislili niz zanimljivih radionica. Tako su učenici drugog i trećeg razreda sa nastavnicom Ivanom Blaško Bešvir na prvoj radionici izrađivali čips od jabuka i pokazali da grickalice mogu biti zdrave, niskokalorične i ukusne, te da se u takvim grickalicama može svakodnevno uživati bez grižnje savjesti. Druga radionica je također uključivala jabuke. Na njoj su učenici drugog razreda uz pomoć nastavnice Ivana Petrinić naučili kako napraviti slastan umak od samo 3 sastojka: jabuka, limunova soka i malo vanilije. Takav zdravi umak se može koristiti kao namaz za palačinke ili dodatak drugim slasticama te tako smanjiti količinu šećera u desertima. Na trećoj radionici pod vodstvom nastavnice Jasmine Nađ su sudjelovali učenici prvog razreda. Pripremili su Smoothie, zdrav i osvježavajući napitak koji se radi od voća i povrća. Zaključili su kako je prednost kašastih sokova (smoothies) laka  izrada, brzina, hranjivost i ono najbitnije, velik broj mogućih kombinacija koje se mogu kreirati prema zdravstvenom stanju. Recept za Smoothie može se uvijek lako izmisliti i staviti ono što je pri ruci te neke namirnice izostaviti, a neke dodati.

 

Izrada njoka

Ovoga tjedna su naši pekari 3.B razreda u sklopu praktične nastave u školi, imali radionicu izrade svježe tjestenine pod vodstvom nastavnice Ivane Petrinić. Upoznali su se s ručnom drvenom pasirkom kakvu su koristili naši djedovi i bake i njome pasirali krumpir. Zatim su mijesili krumpirovo tijesto, te pomoću vilice izrađivali svježe njoke.

Božićna radionica

Izrada božićne štalice od špatula
Otvori

"Znanje i rad – ključ uspjeha!"

Kvalitetan odgoj i obrazovanje u sigurnom i poticajnom okruženju, međusobna suradnja i uvažavanje, primjena suvremenih oblika, metoda rada i tehnologije za stjecanje općeobrazovnih i strukovnih kompetencija.