ZANIMLJIVOSTI

SUDJELOVANJE NASTAVNICA NA KONFERENCIJI SMART FACTORY – DIGITALNA RJEŠENJA ZA INDUSTRIJU

Nastavnice naše škole Maja Prebegović, ekonomska grupa predmeta i Ivana Blaško Bešvir, prehrambena grupa predmeta sudjelovale su u srijedu 11.svibnja u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu na njemačko – hrvatskoj konferenciji o digitalnim rješenjima za sve skupine industrija. Konferencija je bila organizirana od strane njemačko – hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Cilj konferencije je potaknuti razmjenu iskustva i prezentirati suvremene tehnologije iz Njemačke.

Unatoč velikom napretku u području digitalizacije u posljednjim godinama 30 posto svih hrvatskih tvrtki još uvijek ne raspolaže tehnologijom i znanjem u ovom području. Prema izjavama istih, 95 posto njih do kraja 2022. godine planira ulaganja u segmente Customer Relations, digitalnu transformaciju u području proizvodnje i usluga te usavršavanje svojih zaposlenika.

Obzirom da veliki broj učenika Srednje škole Ludbreg svoje zaposlenje ostvaruje upravo u industrijama, znanje stečeno na međunarodnoj konferenciji nastavnice su prenijele svojim učenicima.

Međužupanijski stručni skup nastavnika u području strojarstva, brodogradnje i metalurgije održan u Srednjoj školi Ludbreg

Nastavnici naše škole sudjelovali su 26.svibnja 2022.godine na međužupanijskom stručnom skupu Strojarstva koji je, po prvi puta za sektor strojarstva, organizirala Srednja škola Ludbreg u suradnji sa voditeljem Međužupanijskog stručnog vijeća Marijanom Horvatom.

Domaćin stručnog skupa za Varaždinsku, Međimursku i Koprivničko Križevačku županiju je bila Srednja škola Ludbreg a prijavljeno je bilo 20-ak sudionika, nastavnika i stručnih suradnika.

Nastavnike sudionike kolega iz područja strojarstva pozdravnim su govorom uveli u skup Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg i Marijan Horvat, voditelj Međužupanijskog stručnog vijeća. 

Nastavnici strojarske struke imali su prilike sudjelovati u interaktivnim radionicama koje su se odvijale u Strukovnom centru izvrsnosti za strojarstvo HTEC – Haas Technical Education Centere.

Tijekom radionice sudionici su imali priliku koristiti razne alate, programe, strojeve i uređaje za rješavanje zadataka (iz perspektive učenika) te ih analizirati i vidjeti kako se koriste za izradu/pripremu nastavnih aktivnosti (iz perspektive nastavnika).
Bile su opisane platforme i programska rješenja za daljnje samostalno stručno usavršavanje nastavnika/ca u svrhu jačanja njihovih digitalnih kompetencija koje su nužne u vrijeme kompletne digitalizacije škola.
Županijska stručna vijeća (ŽSV) se formiraju radi ispunjavanja Zakonske obveze stručnog  usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika na području županije.

Predavači su bili nastavnici Srednje škole Ludbreg: 

  • Uvod i upoznavanje sa strojevima/planom – Marijan Posavec, bacc.ing.mech.
  • Modeliranje panta u Solidworksu – Dino Buhanec, mag.ing.mech.
  • Programiranje i 3D simuliranje panta u Espritu Vedran Kranjec, mag.ing.mech.,
  • Izrada panta na CNC strojevima, Tomislav Debelec, bacc.ing.mech.
  • Mjerenje panta Faro rukom, Kristijan Sačić, mag.ing.mech.
  • Upoznavanje sa 3D tehnologijom ispisa Željko Posavec, mag.ing.mech.

A ishodi tih predavanja su bili:

1. Primijeniti napravljeni program na stroju i izraditi pant na stroju
2. Koristiti digitalne i komunikacijske kompetencije
3. Primijeniti novi koncept operacijskog lista prilagođenog CAD/CAM tehnologiji
4. Povezati praktični dio nastave i teorijski izradom praktičnog rada
5. Opisati mjerenjem u funkcijama Faro mjerne ruke
6. Koristiti digitalne kompetencije 3D ispisa

Nakon službenog dijela i edukacije predavačima su podijeljenje potvrde za sudjelovanje na predavanju a sudionicima se zahvalilo na sudjelovanju. 

PLANIRAMO BUDUĆNOST I SLOBODNE AKTIVNOSTI– PREDAVANJA

Za naše maturante približava se kraj srednjoškolskog obrazovanja, no za neke od njih Srednja škola Ludbreg je jedna od stepenica do visokog obrazovanja. Učenici 4.A razreda obrazovnog programa Strojarski računalni tehničar imali su priliku iz prve prilike čuti kako je biti student na Sveučilištu Sjever u Varaždinu i Koprivnici. U sklopu upoznavanja učenika sa prediplomskim i diplomskim studijima, dana 26.04.2022. godine održano je i zanimljivo predavanje na temu „Dronovi u logistici“ koje je održala studentica logistike u pratnji profesorice.

S obzirom na popularnost moderne tehnologije među mladima, u organizaciji Fakulteta organizacije i informatike postoji Dron Pilot Academy. Učenici mogu izabrati jedan od dva modula: Pilot početnik ili Pilot – multimedija. Na predavanju koje se održalo u utorak, 10.05.2022. godine, učenici su mogli vidjeti kako izgledaju radionice u sklopu pohađanja edukacije za pilote dronova. Pored toga, tu su i natjecanja za pilote dronova u izradi multimedijskih i umjetničkih djela iz zraka.

Predavači iz tvrtke Vindija dana 11.05.2022. godine prezentirali su mogućnosti zapošljavanja učenika preko učeničkog servisa, ali i zapošljavanje nakon završetka srednje škole. S obzirom da je riječ o velikoj grupaciji, široki je aspekt poslova u kojima učenici mogu započeti svoje radni staž.

Maturantsko veselje vratilo se na ulice i trgove grada Varaždina. Nakon dvije godine online druženja, ovogodišnja Maturantika održava se od 23. do 25.05.2022. godine. Predavanje koje je održano u srijedu, 18.05. bilo je kratki uvod u ono što maturante čeka na Danima maturanata. Naglasak je bio na prevenciji uporabe alkohola i droge, vršnjačkog nasilja te sigurnost u prometu. 
Želimo našim maturantima dobru zabavu uz odgovorno ponašanje! 

Video prezentacija škole

SUDJELOVANJE NAŠIH NASTAVNICA U INICIJATIVI „NASTAVNICI U PODUZEĆA – PRAKSA ZA NASTAVNIKE“

 

U periodu od 18. – 22.4.2022. nastavnice naše škole, Maja Prebegović iz ekonomske i trgovačke grupe predmeta te Ivana Blaško Bešvir iz prehrambene grupe predmeta,  sudjelovale su u 2. ciklusu prakse za nastavnike  u sklopu inicijative „Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike“.

Advantage Austria – Austrijski ured za vanjsku trgovinu i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, uz pomoć projektnih partnera – Hrvatske obrtničke komore, Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, Švicarskoga veleposlanstva i Zaklade Znanje na djelu – organizirali su ovu inicijativu za nastavnike strukovnih predmeta s ciljem izgradnje bolje suradnje i kooperacije između poduzetništva i strukovnog obrazovanja.

Nastavnica Maja Prebegović obavljala je praksu za nastavnike u Kauflandu u Varaždinu, dok je nastavnica Ivana Blaško Bešvir svoju praksu realizirala  u boutique hotelu Park u Varaždinu.

Kroz praktični rad i komunikaciju s mentorima, nastavnice su upoznate sa stvarnim kompetencijama koje se traže od njihovih učenika kao budućih zaposlenika. Također su dobile uvid u svakodnevni rad poduzeća, stekle iskustvo u poslovnom svijetu koje će moći prenijeti svojim učenicima te dobile realniju sliku ekonomskog konteksta i operativnih procesa u poduzeću.

PREDAVANJA U SREDNJOJ ŠKOLI LUDBREG

U srijedu, 23. ožujka 2022. godine održana je prezentacija promidžbene kampanje „Postani vojnik Hrvatske vojke“. Dvoje predstavnika Hrvatske vojske zajedno s višom stručnom savjetnicom za poslove obrane prezentirali su učenicima mogućnost prijave i prijema u Oružane snage Republike Hrvatske kroz dragovoljno vojno osposobljavanje. Predavanju je prisustvovalo 40-ak učenika koji su iskazali interes za predavanje, a neki i motivaciju za uključivanje u vojsku. Učenicima su predstavljene sve potrebne informacije vezane za prijam u OSRH te su im prikazani kratki videozapisi u kojima su mogli vidjeti presjek vojnog osposobljavanja u Republici Hrvatskoj, ali i specifičnost tog zanimanja.

U srijedu, 6. travnja 2022. godine završni razredi 3.b, 3.c, 3.d, 3.e i 4.a sudjelovali su u online predavanju u okviru profesionalnog usmjeravanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje je vodila viša savjetnica za profesionalno savjetovanje. Učenici su dobili informacije o svim relevantnim elementima za prijelaz na tržište rada – od praktičnih informacija poput načina prijave na Zavod po pregleda usluga koje Zavod nudi, uključujući mogućnost sezonskog zapošljavanja do korištenja mjera Aktivne politike zapošljavanja. Isto tako prikazani su primjeri pisanja molba i životopisa te zašto je važna dobra priprema kod razgovora za posao. Ukoliko imaju neke nedoumice vezane uz planiranje i razvoj karijere, mogu doći u CISOK centar na besplatno informiranje.

Zahvaljujemo našim predavačima te se veselimo budućoj suradnji!

7.4. SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja učenici 1.c, 2.c i 3.c zanimanja Pomoćni kuhar/slastičar i 1.e razreda zanimanja Kuhar  zajedno sa svojim nastavnicama struke Jasminom Nađ, Ivanom Petrinić, Ivanom Blaško Bešvir i Vesnom Šoković – Plantak proveli su niz radionica u kuharskom praktikumu kako bi potaknuli svijest o važnosti prehrane u očuvanju zdravlja.

Učenici su izrađivali zdrave slastice – kuglice od datulja, indijskog oraha, brusnica i kuglice od datulja, badema i chia sjemenki te na taj način pokazali kako slastice mogu biti zdrave i ukusne.

Druga radionica bila je  izrada smoothie sa zobenim pahuljicama, bobičastim voćem, jabukama, bananama, jogurtom i bademima koji može biti odličan izbor za zajutrak kao energetski izbalansiran i zdrav obrok.

Posljednja radionica bila je izrada detox smoothie-a od peršina koji pozitivno utječe na naše zdravlje, čisti naš organizam od toksina i jača imunitet zbog visokog udjela vitamina i mineralnih tvari koje sadrži.

IZRADA BRAŠNA

Učenici 1.b razreda zanimanja pekar su pomoću svoje nastavnice Ivane Šaronja Pijanec sudjelovali u izradi brašna od heljde, ječma i riže. Upoznali su se sa načinom rada mlina, te tehnologijom proizvodnje brašna.

Mlin vrši jednostavnu metodu mljevenja pomoću mlinskog kamena tako da cjelokupno zrno žitarice samelje u brašno bez odvajanja pojedinih dijelova od kojih je zrno građeno. Postupak mljevenja je isti za svaku vrstu žitarice međutim vrijeme trajanja mljevenja je različito. Razlog je vrsta žitarice, ponavljanje mljevenja, a također i sam kamen jer se brzo grije što zaustavlja sam proces.

Dobiveni proizvod mljevenja prosijava se pomoću posebnog uređaja za prosijavanje. Uređaj ima tri komore sa sitima kroz koje se dobivaju brašna različitih granulacija. Postupak prosijavanja ponavlja se više puta kako bi iskorištenje bilo što veće.

Iako je mlin namijenjen i mljevenju suhog povrća, suhih začina ( anis, cimet, kumin, korijander…), zrna suncokreta, buče, sezama, lana, soje i mnogih drugih suhih vrsta baziramo se na proizvodnju brašna kojima se možemo služiti u izradi različitih pekarskih proizvoda.

PODUZETNIČKA AKADEMIJA HAZEF-a

Vodeći hrvatski poduzetnici i stručnjaci predstavli su inovacije i otkrili drugačiji pogled na svijet

Hrvatska akademska zajednica Ekonomskog fakulteta (HAZEF) organizirala je poduzetničku akademiju: Pogled u sutra je edukacija koju udruga HAZef tradicionalno održava treću godinu zaredom na Ekonomskom fakultetu Zagreb.

Na trodnevnoj konferenciji koja se održala od 3. do 5. ožujka 2022. godine, vodeći hrvatski poduzetnici i stručnjaci predstavili su svoje ideje, podijelili iskustvo i otkrili drugačiji pogled na svijet. 

Ovogodišnja tema Poduzetničke akademije omogućila nam je pogled u sutra, odnosno u inovacije u raznim industrijama budućnosti poput umjetne inteligencije, IoT-a, machine learninga, fintecha i clouda.

Ambiciozni sudionici ovog projekta, imaju priliku iz prve ruke dobiti neprocjenjive uvide u funkcioniranje poslovnog svijeta i kako unutar njega um jednog poduzetnika shvaća okolinu i kvalitetno donosi odluke pri suočavanju sa svakidašnjim poslovnim izazovima.

Upravo  pomoću tih savjeta stekli smo znanja potrebna za uspješnu realizaciju vlastitih ideja!

Na konferenciji su gostovali: Mislav Malenica, Sven Lončarić, Karlo Ressler, Hrvoje Ćosić, Vedran Blagus i Snježana Šlabek, i drugi gosti. 

Po završetku događanja  polaznici dobili i službeni certifikat a iz Srednje škole Ludbreg sudjelovao je nastavnik Željko Posavec. 

 

Prisustvovanje radionici za nastavnike strukovnih predmeta i mentore

Pripremna radionica za nastavnike strukovnih predmeta i mentore u sklopu pripreme državnog natjecanja učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia održana je u Zagrebu 16.2.2022. u Hotelu Antunović. Na radionici/edukaciji bio je prisutan nastavnik Željko Posavec. Na radionici je dat prikaz temeljnih dokumenata natjecateljskih disciplina (tehnički opis te model zadatka) i pojašnjen je ciklus natjecanja u školskoj godini te dat prikaz razina strukovnih natjecanja (školska, izlučna/međužupanijska, državno).  

 

Prisustvovanje II. znanstvenom skupu „Varaždinsko bučino ulje“

Dana 22. veljače 2022. godine održao se II. znanstveni skup „Varaždinsko bučino ulje“ na kojem su prisustvovale nastavnice iz naše škole Ivana Dorić i Ivana Šaronja Pijanec. Znanstveni skup održao se u kongresnoj dvorani Arene Varaždin.

Na samom skupu održala su se vrlo zanimljiva predavanja:

1) Antioksidacijska aktivnost bučinog ulja i pogače;

2) Potrošnja i informiranost o važnosti konzumacije bučinog ulja u studentskoj populaciji;

3) Uljare bučinog ulja: Industrijska baština Hrvatske;

4) Izazovi u proizvodnji bučinog ulja.

Na kraju skupa degustirala su se jela od Varaždinskog bučinog ulja, te su se dobile vrlo korisne knjige sa receptima.

 

Edukacija za EU projekte

Nastavnica engleskog jezika i koordinatorica Erasmus+ projekata, profesorica Ivana Rodiger, sudjelovala je u sklopu stručnog usavršavanja na predstavljanju programa financiranja Europske unije. Domaćin i suorganizator događanja i stručne edukacije održane 9. studenog bilo je Pučko otvoreno učilište Varaždin, dok su glavni organizatori bili Ured za udruge Vlade RH, Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) i desk Kreativne Europe Ministarstva kulture.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković pozdravio je organizatore i predstavnike varaždinskih ustanova i institucija te pozvao da budu ažurni u prijavljivanu projekata na programe EU Građani, jednakost, prava i vrijednosti, Kreativna Europa – potprogram Kultura i ERASMUS+.

Prisutnima se obratila i ravnateljica POU-a Varaždin, Lana Velimirović Vukalović, zaželjevši im mnogo uspjeha u pisanju projektnih prijava.

Sudionici seminara stekli su vrijedan uvid u programe Erasmus+, Kreativna Europa i Građanstvo, jednakost, prava i vrijednosti (CERV), otvorene u sklopu nove generacije financiranih programa Unije u razdoblju 2021.-2027.

 

 

 

Urbani balkonski vrtovi

OTVORI

 

 

 

ZIMSKA PREHRANA

Zima je najhladnije godišnje doba u kojem se manje krećemo i popis svježih namirnica na našem stolu nije toliko  raznolik kao u ostala godišnja doba. No, mora li nužno biti tako?

U doba kada životinje spavaju zimski san, teško nam se možda ustati s udobne fotelje i krenuti u šetnju. Zimska šetnja ili bilo koja druga aktivnost na otvorenom čini naš organizam otpornijim na virusne i bakterijske infekcije, potiče cirkulaciju i troši  više energije nego u bilo koje drugo godišnje doba. Zbog ovih prednosti, boravak na svježem zraku naročito je poželjan u zimskim mjesecima.

Zima oskudijeva izborom svježih namirnica i ponudom istih, no postoje namirnice koje bismo trebali svakako uvrstiti u našu prehranu kako bismo očuvali zdravlje.

Neke od spomenutih potrebnih namirnica:

 

  1. Češnjak – djeluje na podizanje našeg imuniteta, sadrži fitoncide, biljne sastojke koji uništavaju ili zaustavljaju rast i razmnožavanje nepoželjnih mikroorganizama. Posjeduje antibakterijska i antivirusna svojstva, zbog čega se u narodnoj medicini koristio kao lijek. Češnjak možemo koristiti u juhi, kao sastojak mnogih umaka i variva, ali i kao začin za salate.

 

  1. Đumbir – sadrži visok udio vitamina (C vitamin i vitamini B kompleksa) i mineralnih tvari (kalij, bakar, magnezij) koje su nosioci zaštitne uloge našeg organizma. Svježi korijen đumbira ima antioksidacijski učinak, ali i pospješuje izbacivanje štetnih tvari iz organizma. U zimskim mjesecima najbolje je napraviti čaj od svježeg đumbira, naribati ga s korom, preliti vrućom vodom i pustiti da odstoji desetak minuta. Za ljekovitiji učinak u čaj dodati i žlicu meda.

 

  1. Kupus – jedna od rijetkih prirodnih namirnica gdje je čovjek uspio poboljšati prirodu, odnosno povećati nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Kiseli kupus jača imunitet, ubrzava izbacivanje štetnih tvari iz organizma i odličan je diuretik. Sadrži visokovrijedne mliječne kiseline te bakterije koje djeluju kao probiotici. Poželjno je što više konzumirati kiseli kupus, kako bi u zimskim mjesecima ostali zdravi.

 

  1. Repa – vrsta korjenastog povrća koja zbog visokog udjela C vitamina s pravom nosi zasluge kao namirnica koju je poželjno konzumirati zimi. Tradicionalno se jede kao varivo, može se kiseliti, ali jesti i sirova. Konzumiranjem repe povećava se sposobnost apsorpcije željeza što je naročito poželjno kod osoba koje pate od anemije. Zaslužna je i za rast noktiju i obnovu strukture kose koja u zimskim mjesecima zbog češćeg boravka u zatvorenim grijanim prostorima postaje krhka, lomljiva i bez sjaja.

 

  1. Cikla – lako probavljiva namirnica koja sadrži minerale poput kalcija, kalija, magnezija, željeza, selena i joda te vitamine (B1, B2, B6, C, folnu kiselinu). Sadrži antocijan, jaki antioksidans, koji štiti naš organizam od prijevremenog starenja i pomaže u borbi protiv mnogih bolesti. Osim svježe, koja se može naribati i dodati u omiljenu salatu, ciklu se može konzervirati ili popiti kao sok!

 

  1. Heljda – koristi se u proizvodnji prehrambenih proizvoda koji imaju odlike funkcionalne hrane. Bogat je izvor ugljikohidrata od kojih potječe glavnina u njoj sadržane energije. Heljda ne sadrži gluten zbog čega se preporučuje osobama koje boluju od celijakije.

Bjelančevine heljde specifičnog su aminokiselinskog sastava zahvaljujući kojem doprinose snižavanju koncentracije kolesterola u krvi i normalizaciji visokog krvnog tlaka. Djeluju poput prehrambenih vlakana povoljno na rad crijeva i sudjeluju u održavanju normalne tjelesne težine. Heljda je u našem kraju popularna žitarica, konzumira se uz mesna jela, proizvodi se heljdino brašno, može se i popiti čaj od heljde.

 

Blagodati navedenih namirnica iskoristite i uvrstite u vaš jelovnik.

Uživajte u nadolazećim zimskim mjesecima, očuvajte svoje zdravlje pametnim odabirom namirnica i boravkom na svježem zraku.

Napisala: Ivana Blaško Bešvir, nastavnica prehrambene grupe predmeta

 

 

 

"Znanje i rad – ključ uspjeha!"

Kvalitetan odgoj i obrazovanje u sigurnom i poticajnom okruženju, međusobna suradnja i uvažavanje, primjena suvremenih oblika, metoda rada i tehnologije za stjecanje općeobrazovnih i strukovnih kompetencija.