ZANIMLJIVOSTI

Dan planeta Zemlje

RADIONICA IZRADE DŽEMA OD ARONIJE

U ponedjeljak 24. travnja nastavnica prehrambene skupine predmeta Ivana Petrinić održala je radionicu na temu “ Izrada džema od aronije“  za učenike od 1. – 3. razreda obrazovnog programa Pomoćni kuhar/slastičar i drugog razreda obrazovnog programa Pekar.

Nakon uvodnog predavanja o dobrobiti aronije i samom postupku izrade proizvoda, učenici su samostalno izradili džem od aronije te ga na kraju i degustirali.

Učenici su upoznali postupak izrade i sve sastojke koji su potrebni za izradu ukusnog džema koji je izuzetno zdrav jer aronija obiluje antioksidansima, vitaminima i mineralima koji blagotvorno djeluju na ljudsko zdravlje.

Radionica je dio školskog projekta “ Blagodati aronije“, a cilj je da učenici, sudionici u projektu upoznaju sve faze u proizvodnji prehrambenih proizvoda od aronije, od same berbe bobica aronije do proizvodnje finalnog prehrambenog proizvoda.

 

 

TERENSKA NASTAVA

U ponedjeljak 17.4. učenici svih razreda obrazovnog programa Pomoćni kuhar/slastičar i učenici drugog razreda obrazovnog programa Pekar zajedno sa nastavnicama struke Jasminom Nađ, Ivanom Dorić,Ivanom Petrinić, Ivanom Šaronja Pijanec i Ivanom Blaško Bešvir posjetili su OPG “ Usamljena golubica“ koji se bavi proizvodnjom integralnog brašna starinskih sorti žitarica, prvenstveno pira, heljde i raži. OPG se bavi i uzgojem aronije, koja je učenicima bila itekako zanimljiva jer su i sami uključeni u školski projekt “ Blagodati aronije“ gdje izrađuju prehrambene proizvode od aronije.

Učenicima je terenska nastava bila više nego korisna jer su naučili razlikovati žitarice, upoznali tehnološki proces proizvodnje pirovog brašna i spoznali veliki potencijal ovakve vrste proizvodnje na tržištu.

 

 

 

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja u Srednjoj školi Ludbreg nastavnice prehrambenog aktiva Ivana Petrinić, Ivana Dorić, Jasmina Nađ, Ivana Šaronja Pijanec i Ivana Blaško Bešvir zajedno sa učenicima provele su radionice vezane uz Svjetski dan zdravlja koje se svake godine obilježava 7.travnja.

Učenici, nastavnici i osoblje škole mogli su izmjeriti svoj tjelesni sastav, tlak, razinu kisika u krvi i vrijednost šećera u krvi.

Briga o zdravlju jedna je od najvažnijih stvari u životu, a upravo redovitom kontrolom našeg zdravstvenog stanja možemo doprinijeti očuvanju i poboljšanju zdravlja.

Cilj radionica bio je potaknuti svijest o važnosti očuvanja zdravlja, a kako je bilo možete pogledati u našoj fotogaleriji!

Dani strukovnih nastavnika

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirala je sedme po redu Dane strukovnih nastavnika, najveći skup za nastavnike srednjih strukovnih škola u Republici Hrvatskoj, i to u Šibeniku od 21. do 23. ožujka 2023. godine.

Događaj je okupio preko 400 sudionika, a glavna tema na ovogodišnjim Danima strukovnih nastavnika bila je primjena modularnih strukovnih kurikuluma.

Na kongresu su sudjelovale i nastavnice naše škole, Ivana Blaško Bešvir i Maja Prebegović.

PROJEKT “ BLAGA ARONIJE“

U sklopu projekta Srednje škole Ludbreg “ Blaga aronije“ građanskog odgoja i obrazovanja kojeg organizira Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije 30.siječnja nastavnica Ivana Šaronja Pijanec održala je predavanje na temu “ Deklariranje proizvoda od aronije“ . Predavanju su prisustvovali učenici sudionici u projektu, učenici svih razreda obrazovnog programa Pomoćni kuhar/slastičar i učenici drugog razreda obrazovnog programa Pekar. Nakon održanog predavanja nastavnice Jasmina Nađ i Ivana Blaško Bešvir održale su radionicu izrade zobene kaše sa aronijama.

Uz zobenu kašu od aronija, učenici su sudjelovali i u izradi soka od aronije pod vodstvom nastavnica Ivane Petrinić i Ivane Dorić.

Degustacijom, izradom proizvoda i odslušanim predavanjem o deklariranju učenici su usvojili cijeli tehnološki proces izrade proizvoda, od početne ideje do završnog deklariranja proizvoda.

Kako je to izgledalo pogledajte u našoj fotogaleriji!

Međunarodni dan obrazovanja 24.01.2023.

Zadrugari   Učeničke zadruge „Zdenček“ pod vodstvom voditeljica sekcija Ivanom Petrinić i Martinom Balažinec Šartaj obilježili su Međunarodni dan obrazovanja prigodnom radionicom. Radionicu smo posvetili knjizi kao nezaobilaznom nastavnom sredstvu korištenom u procesu obrazovanja. Time su iskorištene stare zaboravljene knjige koje su dobile novu svrhu u obliku instalacija u prostorima škole i tako nas podsjetile na važnost knjiga tijekom  obrazovanja u današnjem sve više digitaliziranom svijetu.

Božićni sajam SŠ Ludbreg

Božićni sajam SŠ Ludbreg je i ove godine udružio nastavnice prehrambene i agronomske grupe predmeta zajedno sa njihovim vrijednim učenicima koji su se potrudili izraditi bogati asortiman proizvoda za ovogodišnju prodaju. Sajam je doživio veliki uspjeh i svi su uživali razgledavati ponudu domaće tjestenine, mlinaca, džemova, kolača, božićnih ukrasa, začina, kozmetike, a sve te proizvode su mogli i kupiti po povoljnim cijenama. Zadruga svake godine stavlja naglasak na domaće i ručno izrađeno, te kroz osmišljavanje, izradu i  samu prodaju proizvoda razvijamo kod učenika poduzetničke vještine.

Učenička zadruga „Zdenček“ Vam svima želi sretan i blagoslovljen Božić i sretnu Novu 2023. godinu!

Označen Svjetski dan tla 5. prosinca u Srednjoj školi Ludbreg

RADIONICA IZRADE BOŽIĆNIH UKRASA

U sklopu Stručne prakse nastavnice Jasmina Nađ i Ivana Blaško Bešvir  zajedno s učenicima 1. i 2. razreda obrazovnog programa Pomoćni kuhar/slastičar osmislile su radionicu izrade božićnih ukrasa. Cilj radionice je poticanje kreativnosti učenika u timskom radu. Učenici će svoje božićne ukrase prezentirati na školskom božićnom sajmu koji će se održati 14. i 15. 12. u prostorima Srednje škole Ludbreg.

 

DAN JABUKA 20. 10. 2022.

Učenici 1. c razreda zanimanja Pomoćni kuhar/slastičar i Pomoćni vrtlar s nastavnicama Sonjom Pokos obilježili Svjetski dan jabuka.

Kroz prezentaciju i degustaciju raznih sorti jabuka, kolača i soka od jabuka učenici su saznali da je jabuka vrlo zdravo voće i naziva se „kraljica voća“.

Zbog mnogo vitamina, minerala, vlakana, vode, voćnih šećer, kiselina i drugih sastojaka potrebno ju je uvrstiti u svakodnevnu prehranu.                                    To potvrđuje i uzrečica: „ Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van“.

 

POSJET 25.MEĐUNARODNOM SAJMU PRIRODA, LOV, RIBOLOV, TURIZAM

 Učenici 1.c. razreda obrazovnog programa Pomoćni kuhar/slastičar zajedno sa nastavnicom
Stručne prakse Ivanom Blaško Bešvir su u petak 7.10. posjetili 25. Međunarodni sajam lova
ribolova i turizma u Areni Varaždin.
U sklopu programa organizirane su i različite izložbe:
• Izložba gljiva
• Izložba malih životinja
• Izložba ptica grabljivica
• Izložba „Poslušaj glas prirode“
• Izložba fotografija „Šuma okom šumara“
Učenici su uz stručno vodstvo Alenke Bošnjak iz Lovačkog muzeja Hrvatskog lovačkog saveza
upoznali svijet jelena i ostalih divljih životinja.
Ana Ješovnik iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode približila je znanja o divljim oprašivačima kroz
svoje zanimljivo predavanje.
Učenici su puni dojmova vratili se kućama bogatiji za još jedno novo iskustvo!

 

SUDJELOVANJE NASTAVNICA NA KONFERENCIJI SMART FACTORY – DIGITALNA RJEŠENJA ZA INDUSTRIJU

Nastavnice naše škole Maja Prebegović, ekonomska grupa predmeta i Ivana Blaško Bešvir, prehrambena grupa predmeta sudjelovale su u srijedu 11.svibnja u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu na njemačko – hrvatskoj konferenciji o digitalnim rješenjima za sve skupine industrija. Konferencija je bila organizirana od strane njemačko – hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Cilj konferencije je potaknuti razmjenu iskustva i prezentirati suvremene tehnologije iz Njemačke.

Unatoč velikom napretku u području digitalizacije u posljednjim godinama 30 posto svih hrvatskih tvrtki još uvijek ne raspolaže tehnologijom i znanjem u ovom području. Prema izjavama istih, 95 posto njih do kraja 2022. godine planira ulaganja u segmente Customer Relations, digitalnu transformaciju u području proizvodnje i usluga te usavršavanje svojih zaposlenika.

Obzirom da veliki broj učenika Srednje škole Ludbreg svoje zaposlenje ostvaruje upravo u industrijama, znanje stečeno na međunarodnoj konferenciji nastavnice su prenijele svojim učenicima.

Međužupanijski stručni skup nastavnika u području strojarstva, brodogradnje i metalurgije održan u Srednjoj školi Ludbreg

Nastavnici naše škole sudjelovali su 26.svibnja 2022.godine na međužupanijskom stručnom skupu Strojarstva koji je, po prvi puta za sektor strojarstva, organizirala Srednja škola Ludbreg u suradnji sa voditeljem Međužupanijskog stručnog vijeća Marijanom Horvatom.

Domaćin stručnog skupa za Varaždinsku, Međimursku i Koprivničko Križevačku županiju je bila Srednja škola Ludbreg a prijavljeno je bilo 20-ak sudionika, nastavnika i stručnih suradnika.

Nastavnike sudionike kolega iz područja strojarstva pozdravnim su govorom uveli u skup Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg i Marijan Horvat, voditelj Međužupanijskog stručnog vijeća. 

Nastavnici strojarske struke imali su prilike sudjelovati u interaktivnim radionicama koje su se odvijale u Strukovnom centru izvrsnosti za strojarstvo HTEC – Haas Technical Education Centere.

Tijekom radionice sudionici su imali priliku koristiti razne alate, programe, strojeve i uređaje za rješavanje zadataka (iz perspektive učenika) te ih analizirati i vidjeti kako se koriste za izradu/pripremu nastavnih aktivnosti (iz perspektive nastavnika).
Bile su opisane platforme i programska rješenja za daljnje samostalno stručno usavršavanje nastavnika/ca u svrhu jačanja njihovih digitalnih kompetencija koje su nužne u vrijeme kompletne digitalizacije škola.
Županijska stručna vijeća (ŽSV) se formiraju radi ispunjavanja Zakonske obveze stručnog  usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika na području županije.

Predavači su bili nastavnici Srednje škole Ludbreg: 

 • Uvod i upoznavanje sa strojevima/planom – Marijan Posavec, bacc.ing.mech.
 • Modeliranje panta u Solidworksu – Dino Buhanec, mag.ing.mech.
 • Programiranje i 3D simuliranje panta u Espritu Vedran Kranjec, mag.ing.mech.,
 • Izrada panta na CNC strojevima, Tomislav Debelec, bacc.ing.mech.
 • Mjerenje panta Faro rukom, Kristijan Sačić, mag.ing.mech.
 • Upoznavanje sa 3D tehnologijom ispisa Željko Posavec, mag.ing.mech.

A ishodi tih predavanja su bili:

1. Primijeniti napravljeni program na stroju i izraditi pant na stroju
2. Koristiti digitalne i komunikacijske kompetencije
3. Primijeniti novi koncept operacijskog lista prilagođenog CAD/CAM tehnologiji
4. Povezati praktični dio nastave i teorijski izradom praktičnog rada
5. Opisati mjerenjem u funkcijama Faro mjerne ruke
6. Koristiti digitalne kompetencije 3D ispisa

Nakon službenog dijela i edukacije predavačima su podijeljenje potvrde za sudjelovanje na predavanju a sudionicima se zahvalilo na sudjelovanju. 

PLANIRAMO BUDUĆNOST I SLOBODNE AKTIVNOSTI– PREDAVANJA

Za naše maturante približava se kraj srednjoškolskog obrazovanja, no za neke od njih Srednja škola Ludbreg je jedna od stepenica do visokog obrazovanja. Učenici 4.A razreda obrazovnog programa Strojarski računalni tehničar imali su priliku iz prve prilike čuti kako je biti student na Sveučilištu Sjever u Varaždinu i Koprivnici. U sklopu upoznavanja učenika sa prediplomskim i diplomskim studijima, dana 26.04.2022. godine održano je i zanimljivo predavanje na temu „Dronovi u logistici“ koje je održala studentica logistike u pratnji profesorice.

S obzirom na popularnost moderne tehnologije među mladima, u organizaciji Fakulteta organizacije i informatike postoji Dron Pilot Academy. Učenici mogu izabrati jedan od dva modula: Pilot početnik ili Pilot – multimedija. Na predavanju koje se održalo u utorak, 10.05.2022. godine, učenici su mogli vidjeti kako izgledaju radionice u sklopu pohađanja edukacije za pilote dronova. Pored toga, tu su i natjecanja za pilote dronova u izradi multimedijskih i umjetničkih djela iz zraka.

Predavači iz tvrtke Vindija dana 11.05.2022. godine prezentirali su mogućnosti zapošljavanja učenika preko učeničkog servisa, ali i zapošljavanje nakon završetka srednje škole. S obzirom da je riječ o velikoj grupaciji, široki je aspekt poslova u kojima učenici mogu započeti svoje radni staž.

Maturantsko veselje vratilo se na ulice i trgove grada Varaždina. Nakon dvije godine online druženja, ovogodišnja Maturantika održava se od 23. do 25.05.2022. godine. Predavanje koje je održano u srijedu, 18.05. bilo je kratki uvod u ono što maturante čeka na Danima maturanata. Naglasak je bio na prevenciji uporabe alkohola i droge, vršnjačkog nasilja te sigurnost u prometu. 
Želimo našim maturantima dobru zabavu uz odgovorno ponašanje! 

Video prezentacija škole

SUDJELOVANJE NAŠIH NASTAVNICA U INICIJATIVI „NASTAVNICI U PODUZEĆA – PRAKSA ZA NASTAVNIKE“

 

U periodu od 18. – 22.4.2022. nastavnice naše škole, Maja Prebegović iz ekonomske i trgovačke grupe predmeta te Ivana Blaško Bešvir iz prehrambene grupe predmeta,  sudjelovale su u 2. ciklusu prakse za nastavnike  u sklopu inicijative „Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike“.

Advantage Austria – Austrijski ured za vanjsku trgovinu i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, uz pomoć projektnih partnera – Hrvatske obrtničke komore, Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, Švicarskoga veleposlanstva i Zaklade Znanje na djelu – organizirali su ovu inicijativu za nastavnike strukovnih predmeta s ciljem izgradnje bolje suradnje i kooperacije između poduzetništva i strukovnog obrazovanja.

Nastavnica Maja Prebegović obavljala je praksu za nastavnike u Kauflandu u Varaždinu, dok je nastavnica Ivana Blaško Bešvir svoju praksu realizirala  u boutique hotelu Park u Varaždinu.

Kroz praktični rad i komunikaciju s mentorima, nastavnice su upoznate sa stvarnim kompetencijama koje se traže od njihovih učenika kao budućih zaposlenika. Također su dobile uvid u svakodnevni rad poduzeća, stekle iskustvo u poslovnom svijetu koje će moći prenijeti svojim učenicima te dobile realniju sliku ekonomskog konteksta i operativnih procesa u poduzeću.

PREDAVANJA U SREDNJOJ ŠKOLI LUDBREG

U srijedu, 23. ožujka 2022. godine održana je prezentacija promidžbene kampanje „Postani vojnik Hrvatske vojke“. Dvoje predstavnika Hrvatske vojske zajedno s višom stručnom savjetnicom za poslove obrane prezentirali su učenicima mogućnost prijave i prijema u Oružane snage Republike Hrvatske kroz dragovoljno vojno osposobljavanje. Predavanju je prisustvovalo 40-ak učenika koji su iskazali interes za predavanje, a neki i motivaciju za uključivanje u vojsku. Učenicima su predstavljene sve potrebne informacije vezane za prijam u OSRH te su im prikazani kratki videozapisi u kojima su mogli vidjeti presjek vojnog osposobljavanja u Republici Hrvatskoj, ali i specifičnost tog zanimanja.

U srijedu, 6. travnja 2022. godine završni razredi 3.b, 3.c, 3.d, 3.e i 4.a sudjelovali su u online predavanju u okviru profesionalnog usmjeravanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje je vodila viša savjetnica za profesionalno savjetovanje. Učenici su dobili informacije o svim relevantnim elementima za prijelaz na tržište rada – od praktičnih informacija poput načina prijave na Zavod po pregleda usluga koje Zavod nudi, uključujući mogućnost sezonskog zapošljavanja do korištenja mjera Aktivne politike zapošljavanja. Isto tako prikazani su primjeri pisanja molba i životopisa te zašto je važna dobra priprema kod razgovora za posao. Ukoliko imaju neke nedoumice vezane uz planiranje i razvoj karijere, mogu doći u CISOK centar na besplatno informiranje.

Zahvaljujemo našim predavačima te se veselimo budućoj suradnji!

7.4. SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja učenici 1.c, 2.c i 3.c zanimanja Pomoćni kuhar/slastičar i 1.e razreda zanimanja Kuhar  zajedno sa svojim nastavnicama struke Jasminom Nađ, Ivanom Petrinić, Ivanom Blaško Bešvir i Vesnom Šoković – Plantak proveli su niz radionica u kuharskom praktikumu kako bi potaknuli svijest o važnosti prehrane u očuvanju zdravlja.

Učenici su izrađivali zdrave slastice – kuglice od datulja, indijskog oraha, brusnica i kuglice od datulja, badema i chia sjemenki te na taj način pokazali kako slastice mogu biti zdrave i ukusne.

Druga radionica bila je  izrada smoothie sa zobenim pahuljicama, bobičastim voćem, jabukama, bananama, jogurtom i bademima koji može biti odličan izbor za zajutrak kao energetski izbalansiran i zdrav obrok.

Posljednja radionica bila je izrada detox smoothie-a od peršina koji pozitivno utječe na naše zdravlje, čisti naš organizam od toksina i jača imunitet zbog visokog udjela vitamina i mineralnih tvari koje sadrži.

IZRADA BRAŠNA

Učenici 1.b razreda zanimanja pekar su pomoću svoje nastavnice Ivane Šaronja Pijanec sudjelovali u izradi brašna od heljde, ječma i riže. Upoznali su se sa načinom rada mlina, te tehnologijom proizvodnje brašna.

Mlin vrši jednostavnu metodu mljevenja pomoću mlinskog kamena tako da cjelokupno zrno žitarice samelje u brašno bez odvajanja pojedinih dijelova od kojih je zrno građeno. Postupak mljevenja je isti za svaku vrstu žitarice međutim vrijeme trajanja mljevenja je različito. Razlog je vrsta žitarice, ponavljanje mljevenja, a također i sam kamen jer se brzo grije što zaustavlja sam proces.

Dobiveni proizvod mljevenja prosijava se pomoću posebnog uređaja za prosijavanje. Uređaj ima tri komore sa sitima kroz koje se dobivaju brašna različitih granulacija. Postupak prosijavanja ponavlja se više puta kako bi iskorištenje bilo što veće.

Iako je mlin namijenjen i mljevenju suhog povrća, suhih začina ( anis, cimet, kumin, korijander…), zrna suncokreta, buče, sezama, lana, soje i mnogih drugih suhih vrsta baziramo se na proizvodnju brašna kojima se možemo služiti u izradi različitih pekarskih proizvoda.

PODUZETNIČKA AKADEMIJA HAZEF-a

Vodeći hrvatski poduzetnici i stručnjaci predstavli su inovacije i otkrili drugačiji pogled na svijet

Hrvatska akademska zajednica Ekonomskog fakulteta (HAZEF) organizirala je poduzetničku akademiju: Pogled u sutra je edukacija koju udruga HAZef tradicionalno održava treću godinu zaredom na Ekonomskom fakultetu Zagreb.

Na trodnevnoj konferenciji koja se održala od 3. do 5. ožujka 2022. godine, vodeći hrvatski poduzetnici i stručnjaci predstavili su svoje ideje, podijelili iskustvo i otkrili drugačiji pogled na svijet. 

Ovogodišnja tema Poduzetničke akademije omogućila nam je pogled u sutra, odnosno u inovacije u raznim industrijama budućnosti poput umjetne inteligencije, IoT-a, machine learninga, fintecha i clouda.

Ambiciozni sudionici ovog projekta, imaju priliku iz prve ruke dobiti neprocjenjive uvide u funkcioniranje poslovnog svijeta i kako unutar njega um jednog poduzetnika shvaća okolinu i kvalitetno donosi odluke pri suočavanju sa svakidašnjim poslovnim izazovima.

Upravo  pomoću tih savjeta stekli smo znanja potrebna za uspješnu realizaciju vlastitih ideja!

Na konferenciji su gostovali: Mislav Malenica, Sven Lončarić, Karlo Ressler, Hrvoje Ćosić, Vedran Blagus i Snježana Šlabek, i drugi gosti. 

Po završetku događanja  polaznici dobili i službeni certifikat a iz Srednje škole Ludbreg sudjelovao je nastavnik Željko Posavec. 

 

Prisustvovanje radionici za nastavnike strukovnih predmeta i mentore

Pripremna radionica za nastavnike strukovnih predmeta i mentore u sklopu pripreme državnog natjecanja učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia održana je u Zagrebu 16.2.2022. u Hotelu Antunović. Na radionici/edukaciji bio je prisutan nastavnik Željko Posavec. Na radionici je dat prikaz temeljnih dokumenata natjecateljskih disciplina (tehnički opis te model zadatka) i pojašnjen je ciklus natjecanja u školskoj godini te dat prikaz razina strukovnih natjecanja (školska, izlučna/međužupanijska, državno).  

 

Prisustvovanje II. znanstvenom skupu „Varaždinsko bučino ulje“

Dana 22. veljače 2022. godine održao se II. znanstveni skup „Varaždinsko bučino ulje“ na kojem su prisustvovale nastavnice iz naše škole Ivana Dorić i Ivana Šaronja Pijanec. Znanstveni skup održao se u kongresnoj dvorani Arene Varaždin.

Na samom skupu održala su se vrlo zanimljiva predavanja:

1) Antioksidacijska aktivnost bučinog ulja i pogače;

2) Potrošnja i informiranost o važnosti konzumacije bučinog ulja u studentskoj populaciji;

3) Uljare bučinog ulja: Industrijska baština Hrvatske;

4) Izazovi u proizvodnji bučinog ulja.

Na kraju skupa degustirala su se jela od Varaždinskog bučinog ulja, te su se dobile vrlo korisne knjige sa receptima.

 

Edukacija za EU projekte

Nastavnica engleskog jezika i koordinatorica Erasmus+ projekata, profesorica Ivana Rodiger, sudjelovala je u sklopu stručnog usavršavanja na predstavljanju programa financiranja Europske unije. Domaćin i suorganizator događanja i stručne edukacije održane 9. studenog bilo je Pučko otvoreno učilište Varaždin, dok su glavni organizatori bili Ured za udruge Vlade RH, Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) i desk Kreativne Europe Ministarstva kulture.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković pozdravio je organizatore i predstavnike varaždinskih ustanova i institucija te pozvao da budu ažurni u prijavljivanu projekata na programe EU Građani, jednakost, prava i vrijednosti, Kreativna Europa – potprogram Kultura i ERASMUS+.

Prisutnima se obratila i ravnateljica POU-a Varaždin, Lana Velimirović Vukalović, zaželjevši im mnogo uspjeha u pisanju projektnih prijava.

Sudionici seminara stekli su vrijedan uvid u programe Erasmus+, Kreativna Europa i Građanstvo, jednakost, prava i vrijednosti (CERV), otvorene u sklopu nove generacije financiranih programa Unije u razdoblju 2021.-2027.

 

 

 

Urbani balkonski vrtovi

OTVORI

 

 

 

ZIMSKA PREHRANA

Zima je najhladnije godišnje doba u kojem se manje krećemo i popis svježih namirnica na našem stolu nije toliko  raznolik kao u ostala godišnja doba. No, mora li nužno biti tako?

U doba kada životinje spavaju zimski san, teško nam se možda ustati s udobne fotelje i krenuti u šetnju. Zimska šetnja ili bilo koja druga aktivnost na otvorenom čini naš organizam otpornijim na virusne i bakterijske infekcije, potiče cirkulaciju i troši  više energije nego u bilo koje drugo godišnje doba. Zbog ovih prednosti, boravak na svježem zraku naročito je poželjan u zimskim mjesecima.

Zima oskudijeva izborom svježih namirnica i ponudom istih, no postoje namirnice koje bismo trebali svakako uvrstiti u našu prehranu kako bismo očuvali zdravlje.

Neke od spomenutih potrebnih namirnica:

 

 1. Češnjak – djeluje na podizanje našeg imuniteta, sadrži fitoncide, biljne sastojke koji uništavaju ili zaustavljaju rast i razmnožavanje nepoželjnih mikroorganizama. Posjeduje antibakterijska i antivirusna svojstva, zbog čega se u narodnoj medicini koristio kao lijek. Češnjak možemo koristiti u juhi, kao sastojak mnogih umaka i variva, ali i kao začin za salate.

 

 1. Đumbir – sadrži visok udio vitamina (C vitamin i vitamini B kompleksa) i mineralnih tvari (kalij, bakar, magnezij) koje su nosioci zaštitne uloge našeg organizma. Svježi korijen đumbira ima antioksidacijski učinak, ali i pospješuje izbacivanje štetnih tvari iz organizma. U zimskim mjesecima najbolje je napraviti čaj od svježeg đumbira, naribati ga s korom, preliti vrućom vodom i pustiti da odstoji desetak minuta. Za ljekovitiji učinak u čaj dodati i žlicu meda.

 

 1. Kupus – jedna od rijetkih prirodnih namirnica gdje je čovjek uspio poboljšati prirodu, odnosno povećati nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Kiseli kupus jača imunitet, ubrzava izbacivanje štetnih tvari iz organizma i odličan je diuretik. Sadrži visokovrijedne mliječne kiseline te bakterije koje djeluju kao probiotici. Poželjno je što više konzumirati kiseli kupus, kako bi u zimskim mjesecima ostali zdravi.

 

 1. Repa – vrsta korjenastog povrća koja zbog visokog udjela C vitamina s pravom nosi zasluge kao namirnica koju je poželjno konzumirati zimi. Tradicionalno se jede kao varivo, može se kiseliti, ali jesti i sirova. Konzumiranjem repe povećava se sposobnost apsorpcije željeza što je naročito poželjno kod osoba koje pate od anemije. Zaslužna je i za rast noktiju i obnovu strukture kose koja u zimskim mjesecima zbog češćeg boravka u zatvorenim grijanim prostorima postaje krhka, lomljiva i bez sjaja.

 

 1. Cikla – lako probavljiva namirnica koja sadrži minerale poput kalcija, kalija, magnezija, željeza, selena i joda te vitamine (B1, B2, B6, C, folnu kiselinu). Sadrži antocijan, jaki antioksidans, koji štiti naš organizam od prijevremenog starenja i pomaže u borbi protiv mnogih bolesti. Osim svježe, koja se može naribati i dodati u omiljenu salatu, ciklu se može konzervirati ili popiti kao sok!

 

 1. Heljda – koristi se u proizvodnji prehrambenih proizvoda koji imaju odlike funkcionalne hrane. Bogat je izvor ugljikohidrata od kojih potječe glavnina u njoj sadržane energije. Heljda ne sadrži gluten zbog čega se preporučuje osobama koje boluju od celijakije.

Bjelančevine heljde specifičnog su aminokiselinskog sastava zahvaljujući kojem doprinose snižavanju koncentracije kolesterola u krvi i normalizaciji visokog krvnog tlaka. Djeluju poput prehrambenih vlakana povoljno na rad crijeva i sudjeluju u održavanju normalne tjelesne težine. Heljda je u našem kraju popularna žitarica, konzumira se uz mesna jela, proizvodi se heljdino brašno, može se i popiti čaj od heljde.

 

Blagodati navedenih namirnica iskoristite i uvrstite u vaš jelovnik.

Uživajte u nadolazećim zimskim mjesecima, očuvajte svoje zdravlje pametnim odabirom namirnica i boravkom na svježem zraku.

Napisala: Ivana Blaško Bešvir, nastavnica prehrambene grupe predmeta