ZANIMLJIVOSTI

Edukacija za EU projekte

Nastavnica engleskog jezika i koordinatorica Erasmus+ projekata, profesorica Ivana Rodiger, sudjelovala je u sklopu stručnog usavršavanja na predstavljanju programa financiranja Europske unije. Domaćin i suorganizator događanja i stručne edukacije održane 9. studenog bilo je Pučko otvoreno učilište Varaždin, dok su glavni organizatori bili Ured za udruge Vlade RH, Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) i desk Kreativne Europe Ministarstva kulture.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković pozdravio je organizatore i predstavnike varaždinskih ustanova i institucija te pozvao da budu ažurni u prijavljivanu projekata na programe EU Građani, jednakost, prava i vrijednosti, Kreativna Europa – potprogram Kultura i ERASMUS+.

Prisutnima se obratila i ravnateljica POU-a Varaždin, Lana Velimirović Vukalović, zaželjevši im mnogo uspjeha u pisanju projektnih prijava.

Sudionici seminara stekli su vrijedan uvid u programe Erasmus+, Kreativna Europa i Građanstvo, jednakost, prava i vrijednosti (CERV), otvorene u sklopu nove generacije financiranih programa Unije u razdoblju 2021.-2027.

 

 

 

Urbani balkonski vrtovi

OTVORI

 

 

 

ZIMSKA PREHRANA

Zima je najhladnije godišnje doba u kojem se manje krećemo i popis svježih namirnica na našem stolu nije toliko  raznolik kao u ostala godišnja doba. No, mora li nužno biti tako?

U doba kada životinje spavaju zimski san, teško nam se možda ustati s udobne fotelje i krenuti u šetnju. Zimska šetnja ili bilo koja druga aktivnost na otvorenom čini naš organizam otpornijim na virusne i bakterijske infekcije, potiče cirkulaciju i troši  više energije nego u bilo koje drugo godišnje doba. Zbog ovih prednosti, boravak na svježem zraku naročito je poželjan u zimskim mjesecima.

Zima oskudijeva izborom svježih namirnica i ponudom istih, no postoje namirnice koje bismo trebali svakako uvrstiti u našu prehranu kako bismo očuvali zdravlje.

Neke od spomenutih potrebnih namirnica:

 

  1. Češnjak – djeluje na podizanje našeg imuniteta, sadrži fitoncide, biljne sastojke koji uništavaju ili zaustavljaju rast i razmnožavanje nepoželjnih mikroorganizama. Posjeduje antibakterijska i antivirusna svojstva, zbog čega se u narodnoj medicini koristio kao lijek. Češnjak možemo koristiti u juhi, kao sastojak mnogih umaka i variva, ali i kao začin za salate.

 

  1. Đumbir – sadrži visok udio vitamina (C vitamin i vitamini B kompleksa) i mineralnih tvari (kalij, bakar, magnezij) koje su nosioci zaštitne uloge našeg organizma. Svježi korijen đumbira ima antioksidacijski učinak, ali i pospješuje izbacivanje štetnih tvari iz organizma. U zimskim mjesecima najbolje je napraviti čaj od svježeg đumbira, naribati ga s korom, preliti vrućom vodom i pustiti da odstoji desetak minuta. Za ljekovitiji učinak u čaj dodati i žlicu meda.

 

  1. Kupus – jedna od rijetkih prirodnih namirnica gdje je čovjek uspio poboljšati prirodu, odnosno povećati nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Kiseli kupus jača imunitet, ubrzava izbacivanje štetnih tvari iz organizma i odličan je diuretik. Sadrži visokovrijedne mliječne kiseline te bakterije koje djeluju kao probiotici. Poželjno je što više konzumirati kiseli kupus, kako bi u zimskim mjesecima ostali zdravi.

 

  1. Repa – vrsta korjenastog povrća koja zbog visokog udjela C vitamina s pravom nosi zasluge kao namirnica koju je poželjno konzumirati zimi. Tradicionalno se jede kao varivo, može se kiseliti, ali jesti i sirova. Konzumiranjem repe povećava se sposobnost apsorpcije željeza što je naročito poželjno kod osoba koje pate od anemije. Zaslužna je i za rast noktiju i obnovu strukture kose koja u zimskim mjesecima zbog češćeg boravka u zatvorenim grijanim prostorima postaje krhka, lomljiva i bez sjaja.

 

  1. Cikla – lako probavljiva namirnica koja sadrži minerale poput kalcija, kalija, magnezija, željeza, selena i joda te vitamine (B1, B2, B6, C, folnu kiselinu). Sadrži antocijan, jaki antioksidans, koji štiti naš organizam od prijevremenog starenja i pomaže u borbi protiv mnogih bolesti. Osim svježe, koja se može naribati i dodati u omiljenu salatu, ciklu se može konzervirati ili popiti kao sok!

 

  1. Heljda – koristi se u proizvodnji prehrambenih proizvoda koji imaju odlike funkcionalne hrane. Bogat je izvor ugljikohidrata od kojih potječe glavnina u njoj sadržane energije. Heljda ne sadrži gluten zbog čega se preporučuje osobama koje boluju od celijakije.

Bjelančevine heljde specifičnog su aminokiselinskog sastava zahvaljujući kojem doprinose snižavanju koncentracije kolesterola u krvi i normalizaciji visokog krvnog tlaka. Djeluju poput prehrambenih vlakana povoljno na rad crijeva i sudjeluju u održavanju normalne tjelesne težine. Heljda je u našem kraju popularna žitarica, konzumira se uz mesna jela, proizvodi se heljdino brašno, može se i popiti čaj od heljde.

 

Blagodati navedenih namirnica iskoristite i uvrstite u vaš jelovnik.

Uživajte u nadolazećim zimskim mjesecima, očuvajte svoje zdravlje pametnim odabirom namirnica i boravkom na svježem zraku.

Napisala: Ivana Blaško Bešvir, nastavnica prehrambene grupe predmeta

 

 

 

"Znanje i rad – ključ uspjeha!"

Kvalitetan odgoj i obrazovanje u sigurnom i poticajnom okruženju, međusobna suradnja i uvažavanje, primjena suvremenih oblika, metoda rada i tehnologije za stjecanje općeobrazovnih i strukovnih kompetencija.