VR EDU – prvi dojmovi učenika

Većina učenika se prvi puta uživo susrela s VR sustavom, a svi su po prvi puta imali priliku upoznati Oculus Quest 2 jedan od najboljih takvih sustava. Prvi dojam je oduševljenje koje vodi u daljnje istraživanje.  Iako su upoznati s raznim digitalnim gadgetima, ovaj sustav čini virtualnu stvarnost posebnom i time još više pobuđuje njihovu znatiželju. Učenici su uvidjeli razne mogućnosti primjene  VR tehnologije u vojsci, medicini, sportu, dizajnu, a posebno u edukaciji što će i oni sami isprobati. Oculus Quest 2 omogućuje ulazak u svjetove igara, pristup video sadržaju i aplikacijama od 360 stupnjeva. Uz korištenje VR naočala rješavanje zadataka iz engleskog jezika, matematike, fizike i geografije više nije dosadno i teško već interesantno, uzbudljivo i zabavno.

R.F.

VR EDU – 3. transnacionalni sastanak u Sjevernoj Makedoniji

Nastavnice Srednje škole Ludbreg angažirane na Erasmus+ projektu VR EDU (Implementation of Virtual Reality based learning methodology in secondary schools), sudjelovale su 4. i 5. studenog 2021. na trećem transnacionalnom sastanku projektnih partnera koji se održao u Sjevernoj Makedoniji. Domaćin sastanka bila je Srednja škola Ljupco Santov iz grada Kochana. Srednju školu Ludbreg predstavljale su nastavnica informatike i računalstva Renata Flajšman i školska koordinatorica projekta Ivana Rodiger, nastavnica engleskog jezika.

Na sastanku su sudjelovali projektni partneri iz iz Kochana (Sjeverna Makedonija), Pazardzhika (Bugarska), Limassola (Cipar) i Ludbrega.

Dogovoren je hodogram daljnjih aktivnosti po projektu kao i konačna verzija javnog poziva učenicima koji će se moći prijaviti i sudjelovati u međunarodnom natjecanju predviđenom u projektu. Svaka će srednjoškolska ustanova na svojim internetskim stranicama javno objaviti ovaj poziv te navesti uvjete sudjelovanja kao i način bodovanja učeničkih rezultata i prezentacija.

Budući da je za projekt VR EDU već odobrena jednogodišnja prolongacija zbog pandemije koronavirusa, projekt će morati završiti sljedeće godine u listopada kad će država-nositelj projekta biti domaćin završne konferencije u Ludbregu. Podsjetimo, nositelj i glavni koordinator projekta je Grad Ludbreg dok njegova ukupna vrijednost iznosi 189.751 eura, a partneri su srednje škole, javne ustanove, razvojne agencije te mala i srednja poduzeća iz četiriju partnerskih država.

Srednja škola Ludbreg kao škola-partner sudjeluje u svom drugom Erasmus+ projektu, u potpunosti financiranom od strane Europske unije. Nositelj projekta pod nazivom Implementation of Virtual Reality based learning methodology in secondary schools – VR EDU je Grad Ludbreg. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 189.751 eura, a partneri su srednje škole, javne ustanove, razvojne agencije te mala i srednja poduzeća iz Kochana (Sjeverna Makedonija), Pazardzhika (Bugarska), Limassola (Cipar) i Ludbrega.
Projekt je započeo u studenome 2019. godine, ali je zbog pandemije zatražena prolongacija projekta od hrvatske nacionalne Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU) tako da su hrvatski nastavnici od 31.5. do 4.6.2021. po prvi puta sudjelovali na transnacionalnom treningu nastavnog osoblja, s punih devet mjeseci zakašnjenja.
Domaćin prvog treninga bila je SOU Ljupco Santov iz općine Kochani u Sjevernoj Makedoniji, srednja škola mješovitog tipa koju pohađaju učenici gimnazijskog i ekonomskog usmjerenja te koja uspješno provodi desetak eTwinning i Erasmus+ projekata. 
Budući da s nastavnicima ove škole već imamo ostvarenu uspješnu suradnju na prethodnom Erasmus+ projektu AR EDU, veselili smo se povratku u Sjevernu Makedoniju i ponovnom druženju s našim kolegama. Na treningu su sudjelovali svi projektni partneri osim kolega s Cipra koji su nam se pridružili putem Skypea i pratili edukacije u realnome vremenu. Srednju školu Ludbreg predstavljali su predmetni nastavnici-mentori Dino Buhanec, Renata Flajšman i Mateja Murat Šamarija te školska koordinatorica projekta Ivana Rodiger.
Vlasnik i direktor ludbreške tvrtke Lunar, Robert Majhen, predstavio nam je zajedno sa svojim suradnicima programsko rješenje i softver osmišljen posebno za VR EDU projekt. Imali smo prilike isprobati i VR set Oculus naočala pomoću kojih je ostvarena jedinstvena sinergija nastavnih materijala i “escape rooma”.
Ciljevi projektnih aktivnosti su razvoj vlastitog, inovativnog obrazovnog modula temeljenog na IKT-u, uz korištenje VR tehnologije, poboljšanje učeničkih postignuća u školskim predmetima uz pomoć VR obrazovne tehnologije, timski rad učenika kroz transnacionalni natjecateljski događaj u okviru dugoročnog nastavnog treninga te uspostavljanje transnacionalne nastavničke mreže pomoću eTwinning mrežnog modula. Nositelj projekta, Grad Ludbreg, odgovoran je za izradu Strateškog akcijskog plana za transnacionalnu suradnju u području obrazovanja.
Sljedeće aktivnosti po projektu planirane su od 21. do 26.6., a domaćin će biti Grad Ludbreg i Srednja škola Ludbreg.