Projekt „Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike“ koji je pokrenuo Advantage Austria – Austrijski ured za vanjsku trgovinu, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih uz pomoć projektnih partnera Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, Švicarskog veleposlanstva i Zaklade Znanje, udružili su snage kako bi se ostvarila bolja povezanost sektora obrazovanja i gospodarstva.

Cilj projekta je pružiti priliku nastavnicima strukovne nastave, pedagozima koji rade na profesionalnoj orijentaciji učenika te drugim zainteresiranim nastavnicima da odrade stručnu praksu u poduzeću.

Svrha projekta je doprinijeti razvoju međusobnog razumijevanja i bolje suradnje između škola i poduzeća.

Partnerstvo daje prednosti za nastavnike:

– dobiti uvid u poslovnu svakodnevicu koja očekuje učenike

– dobiti uvid u ono što se  od učenika očekuje po završetku škole

– saznati iz prve ruke koje kompetencije su tražene u današnjim poduzećima

– znanja stečena na praksi primijeniti u nastavi

Nastavnica Ivana Havaić Marković zajedno sa mentoricom Letizia Zadravec – varaždinskom floristicom, odradila je jedan dio prakse  – aranžiranje i estetsko oblikovanje u Amadria Park rivijeri Opatija, a drugi dio trodnevne prakse  u poslovnom prostoru Letizia Varaždin uz izradu cvjetnih dekoracija i aranžiranje. Nastavnica se odazvala praksi, koja će među ostalim dati uvid i priliku kako bi na realnom iskustvu unaprijedio način podučavanja u školi.

Nastavnica Ivana Blaško Bešvir je u sklopu međunarodnog projekta “ Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike“ provela tri dana od 6. – 8. travnja u hotelu Terme Sveti Martin. Cilj trodnevnog boravka u hotelu Terme Sveti Martin bio je približiti i prikazati rad kuhara u hotelskoj kuhinji, kao i dnevne zadatke voditelja kuhinje. Sa direktoricom hotelskih operacija gđom Ivanom Krezo razgovorali smo  o trenutnom stanju u školstvu te koracima koji su nužni u vidu poboljšanja kvalitete zajedničke suradnje učenik – poslodavac – škola.

Ovaj pilot projekt važan je iskorak u populariziranju strukovnog obrazovanja, ali i značajan za poboljšanje kvalitete nastave. Vjerujemo kako će se ovaj projekt nastaviti kako bi mogli unaprijediti i usavršiti strukovna zanimanja u našoj školi.