MEĐUNARODNI DAN PLANETE ZEMLJE: SAČUVAJMO PČELE DA BI BILO ŽIVOTA NA ZEMLJI

Svake godine, 22. travnja, obilježava se Međunarodni dan planete Zemlje, u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprječavanje negativnih posljedica po život.

Učenici Srednje škole Ludbreg obilježili su DAN PLANETA ZEMLJE i posjetili OPG Vladimir Havaić, Globočec Ludbreški – Apiterapijsku kućicu mEDEN – kao mali medeni raj gdje apiterapija i domaći pčelinji proizvodi iscjeljuju tijelo u krajoliku koji iscjeljuje duh.

Apiterapija prirodan je način jačanja imunološkog sustava pčelinjim proizvodima, a njezini počeci sežu još u doba starog Egipta. Apiterapija uključuje i direktnu inhalaciju zraka iz košnice te se provodi u toplim i sunčanim danima, od travnja do rujna, kad pčele intenzivno skupljaju nektar.

Medonosna pčela ima izuzetno značajno mjesto u prirodi, ali još značajnije kada su u pitanju razne poljoprivredne kulture. Medonosna pčela svojom aktivnošću u prirodnoj sredini uvelike utječe na proizvodnju ljudske prehrane i stočne hrane, raznih industrijskih sirovina poljoprivrednog porijekla, kao i na čovjekovo zdravlje.

Povodom Dana planeta Zemlje održana je radionica proizvodnje brašna od prosa kako bi se učenicima približio pojam održivog razvoja, te tradicionalna proizvodnja brašna, kojom se učenicima pokazalo da se cijela sirovina može iskoristiti za dobivanje prehrambenih proizvoda bez proizvodnje otpada. Nastavnice Ivana Dorić i Ivana Petrinić su učenicima demonstrirale rad na električnom mlinu i situ, nakon čega su učenici 1.C razreda smjera Pomoćni kuhar i slastičar samostalno proizvodili proseno glatko i oštro brašno, te griz i posije od prosa.