Srednja škola Ludbreg kao škola-partner sudjeluje u svom drugom Erasmus+ projektu, u potpunosti financiranom od strane Europske unije. Nositelj projekta pod nazivom Implementation of Virtual Reality based learning methodology in secondary schools – VR EDU je Grad Ludbreg. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 189.751 eura, a partneri su srednje škole, javne ustanove, razvojne agencije te mala i srednja poduzeća iz Kochana (Sjeverna Makedonija), Pazardzhika (Bugarska), Limassola (Cipar) i Ludbrega.
Projekt je započeo u studenome 2019. godine, ali je zbog pandemije zatražena prolongacija projekta od hrvatske nacionalne Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU) tako da su hrvatski nastavnici od 31.5. do 4.6.2021. po prvi puta sudjelovali na transnacionalnom treningu nastavnog osoblja, s punih devet mjeseci zakašnjenja.
Domaćin prvog treninga bila je SOU Ljupco Santov iz općine Kochani u Sjevernoj Makedoniji, srednja škola mješovitog tipa koju pohađaju učenici gimnazijskog i ekonomskog usmjerenja te koja uspješno provodi desetak eTwinning i Erasmus+ projekata.
Budući da s nastavnicima ove škole već imamo ostvarenu uspješnu suradnju na prethodnom Erasmus+ projektu AR EDU, veselili smo se povratku u Sjevernu Makedoniju i ponovnom druženju s našim kolegama. Na treningu su sudjelovali svi projektni partneri osim kolega s Cipra koji su nam se pridružili putem Skypea i pratili edukacije u realnome vremenu. Srednju školu Ludbreg predstavljali su predmetni nastavnici-mentori Dino Buhanec, Renata Flajšman i Mateja Murat Šamarija te školska koordinatorica projekta Ivana Rodiger.
Vlasnik i direktor ludbreške tvrtke Lunar, Robert Majhen, predstavio nam je zajedno sa svojim suradnicima programsko rješenje i softver osmišljen posebno za VR EDU projekt. Imali smo prilike isprobati i VR set Oculus naočala pomoću kojih je ostvarena jedinstvena sinergija nastavnih materijala i “escape rooma”.
Ciljevi projektnih aktivnosti su razvoj vlastitog, inovativnog obrazovnog modula temeljenog na IKT-u, uz korištenje VR tehnologije, poboljšanje učeničkih postignuća u školskim predmetima uz pomoć VR obrazovne tehnologije, timski rad učenika kroz transnacionalni natjecateljski događaj u okviru dugoročnog nastavnog treninga te uspostavljanje transnacionalne nastavničke mreže pomoću eTwinning mrežnog modula. Nositelj projekta, Grad Ludbreg, odgovoran je za izradu Strateškog akcijskog plana za transnacionalnu suradnju u području obrazovanja.
Sljedeće aktivnosti po projektu planirane su od 21. do 26.6., a domaćin će biti Grad Ludbreg i Srednja škola Ludbreg.