Varaždinska županija bila je domaćin šesnaestog po redu internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije Conpasta održanog 4.studenog u hotelu “Turist“ u Varaždinu.

Tema ovogodišnjeg kongresa  Tjestenina – srce gastronomije okupila je vrhunske majstore kulinarstva i slastičarstva iz Australije, Japana, Austrije, Slovenije i Hrvatske koji su pokazali svoje vještine i kreativnost u izradi jela od tjestenine.

Odavno je poznato da je tjestenina dio bogate kulinarske tradicije i posebnosti, a mnogi hrvatski restorani upravo su prepoznatljivi po atraktivnosti, kvaliteti i autentičnosti kulinarske i tjesteničarske ponude.

Organizator Stjepan Odobašić u svom govoru istaknuo je važnost očuvanja kvalitetne hrvatske tjestenine, a upravo su to i pokazale razne hrvatske udruge svojim radionicama izrade domaće tjestenine i jela od tjestenine njegujući tradiciju, autentičnost i izvornost.

Posjetitelji su uživali u bogatoj ponudi ne samo domaćih  već i međunarodnih delicija, od šurlica, fuža i taškrli do azijskih gyoza i australskih specijaliteta.

Na tragu glavne teme o tjestenini održana su i predavanja u organizaciji Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta i Agronomskog fakultetu u Zagrebu; Leguminoze u proizvodnji tjestenine, Tjestenina i mi – priča o prehrambenim navikama s hrvatskih tanjura, Šafran – luksuzni začin izrazite nutritivne vrijednosti i  Superhrana iz šume – gljive.

Internacionalnom kongresu tjesteničarstva i gastronomije prisustvovale su i naše nastavnice prehrambene skupine predmeta, Ivana Dorić i Ivana Blaško Bešvir.